Oogmelanoom

 

Wat is een oogmelanoom?

Het oogmelanoom is de meest voorkomende, kwaadaardige vorm van kanker die ontstaat in of op het oog. Deze tumor kan zich bevinden in de conjunctiva (slijmvlies), de iris (regenboogvlies), het ciliare lichaam (ophangsysteem van de lens) en het vaatvlies (het vliesje dat zorgt voor de bloedaanvoer onder het netvlies gelegen).
Deze kanker kan uitzaaien naar de rest van het lichaam. De kans dat er uitzaaiingen aanwezig zijn op het moment dat de diagnose is gesteld is zeer klein, maar kunnen zich wel op een later tijdstip openbaren. Wij raden je daarom aan na de behandeling onder controle te blijven bij je oogarts.

Welke behandeling mogelijk is hangt af van de grootte en plaats van de tumor. Indien de tumor groot is of dicht bij andere belangrijke structuren in het oog ligt zal de kans op complicaties toenemen, en of welke behandeling er gedaan kan worden.

Verder kunnen er ook technische beperkingen voordoen van de verschillende oog-sparende behandelingen, dit zal met je worden besproken op de polikliniek radiotherapie. Daarnaast spelen nog andere factoren een rol, zoals de functie van het andere oog (hoe is het gezichtsvermogen, de oogdruk en de functie van het netvlies of zijn er andere aandoeningen van het goede oog?). Verder is ook je algemene gezondheidstoestand en leeftijd van belang. Welke behandeling voor jou de beste is, is dus sterk individueel bepaald.

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden die eventueel gecombineerd kunnen worden of in de loop van de tijd toegepast kunnen worden.

De diagnose
Als de oogarts denkt dat je een oogmelanoom heb, zal de oogarts je doorverwijzen naar een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in oog-tumoren.

(In Nederland zijn dat het L.U.M.C. Leiden, Erasmus MC Rotterdam of het Oogziekenhuis Rotterdam)