Spoelen en verzorgen van het bindvlies

Het bindvlies (Conjuctiva) is een vliesje dat zit aan de binnenkant van het ooglid en de buitenkant van de oogbol, Dit vliesje kan bij een prothese dragen (of een andere reden) geirriteerd raken. De oogarts zal daar een beoordeling over geven. Mocht het zijn dat je het prettig vindt om het oog te spoelen kun je dat bij de oogarts ter sprake brengen. De oogarts zou je druppels kunnen geven die verzachtend aanvoelen en die het vliesje kan schoonspoelen. Dat kan verlichting geven als het vliesje niet fijn aanvoelt. Deze middelen kun je altijd verkrijgen bij een drogist en of apotheek.

  • Visidic Carbogel, is product waar je het slijmvlies mee vochtig kunt houden.
  • Hylan is vrij verkrijgbaar en kun je zo vaak als je wilt het bindvlies mee spoelen
  • Optanol oogdruppels, een druppel en anti-allergie middel.  (Let op, dit is met conserveringsmiddel, dus kan het middel zelf ook een allergische reactie geven.)
  • Metylcellulose oogdruppels, om het slijmvlies vochtig te maken, is vrij te verkrijgen, maar via de huis of oogarts, kun je het vergoed krijgen van de verzekering.
  • Tobradex zalf is via de oogarts te verkrijgen en is een geneesmiddel. je kunt altijd met je behandeld arts overleggen of je daar een receptje voor kunt krijgen, onderdrukt de ontsteking, en is een onstekingsremmer.

Ga nooit Betadine etc zomaar gebruiken, de oogarts zal het slijmvlies beoordelen. door betadine (of iets anders te gebruiken) kan de oogarts niet meer beoordelen op kleur van het slijmvlies, overleg altijd voor je zomaar iets gebruikt met je oogarts.

VitA-POS zalf, kun je altijd gebruiken, maar is ontzettend vettig, dus let op dat je dat niet in het goede oog krijgt, (daar zie je dan minder mee) VitA-POS is bij de apotheek te verkrijgen.

Let wel op, sommige producten zijn na opening maar kort houdbaar. De apotheker kan je daar altijd meer informatie over geven. Mocht je nog andere vragen hebben kun je die altijd stellen aan je behandeld arts of apotheker.