Protheses

Oogprotheses zijn er in twee varianten, een glazen oogprothese en een kunststof oogprothese. Bij glazen protheses is de ocularist, de prothese maker, een soort glasblazer. Bij kunststof protheses neemt de ocularist een pasmodel als uitgangspunt of kan er een soort afgietsel van de holte waarin de prothese moet komen gemaakt worden.

Soorten problemen:

Het hangt uiteraard sterk af van de soort, maat en het materiaal van oogprotheses. Problemen die zich voordoen zijn echt per patiënt verschillend.

Oplossingen:
• Vaak zetten de kunstogen-makers een merkteken in de binnenkant van je prothese. Laat die vervangen/aanvullen door een cijfer. Dan weet je dat je altijd de laatst gemaakte prothese draagt wanneer er al enkelen in je la liggen.
• Uitnemen prothese. Leg voor de zekerheid een handdoek onder je gezicht als je de prothese handmatig of met een pipetje/zuignapje uit de oogkas haalt. Dan valt hij niet meteen kapot mocht het fout gaan.
• Protheses dragen: het is voor iedereen anders. Er zijn patiënten die er een bloedhekel aan blijven houden, anderen voelen hem na verloop van tijd nauwelijks meer. Sommigen dragen hem alleen overdag, dus wisselen dragen- niet dragen veelvuldig af, anderen nemen hem nauwelijks uit.
• Protheses kun je schoonmaken met een beetje shampoo. Pas op met agressieve en bijtende middelen.
• Kijk naar je verzekering. Die geeft aan wanneer je een prothese mag vervangen. Protheses zijn onderhevig aan slijtage. Soms veranderen de oogkas en de slijmvliezen na verloop van tijd zodat de prothese niet goed meer past.
• Jeuk aan het prothese-oog? Het prothese oog kan vaak niet goed stof, pollen etc. afvoeren. Dat hoopt zich (ook in onzichtbaar kleine deeltjes) op tussen het wenkbrauw- en vooral wimperhaar. Tip van de oogarts: borstel je wenkbrauwen – vooral je wimpers én het randje waar die ingeplant zijn – met een paar druppels niet-prikkende babyshampoo. Hou het een paar weken vol en je bent van de jeuk af. Vaak keert het probleem na verloop van tijd weer terug. Een make-up kwastje of een mascaraborsteltje is heel geschikt voor de poetsbeurt.
• Plakkerige prut. Ook dat is een vervelend verschijnsel dat bij een verwijderd of behandeld oog schijnt te horen. Bovenvermelde methode helpt.