Conjunctiva melanoom

Conjunctiva melanoom

Het bindweefsel ook wel conjunctiva genoemd zit aan de buitenkant van het oog, over je oogwit (je ziet daar bloedvaatjes op lopen) dit is dus een los vliesje.

De conjunctiva wordt ook wel het bindvlies van het oog genoemd. Het is een slijmvlies dat aan de binnenzijde van het ooglid ligt en aan de buitenzijde van de oogbol.
De conjunctiva aan de binnenzijde van het ooglid bevat veel bloedvaten en is daardoor rood van kleur.

Op dit slijmvliesje kan dus een melanoom zitten en of komen. Dat noemen wij dan een conjuctiva melanoom.

Het conjunctivamelanoom (CM) presenteert zich als een meer of minder gepigmenteerde (kleuring) van de conjunctiva. Vaak valt de snelle groei op.

De behandeling bestaat uit een chirurgische excisie (wegsnijden) van de tumor en/of nemen van een biopt (stukje van het aangedane weefsel) rondom de verkleuring. Bij het biopt nemen zal er alleen een verdoving komen door druppels. Deze verdoving zal prikken zodra ze het in je ogen druppelen, (dit zal niet langer dan twee minuten duren). Dit weggenomen weefsel wordt dan door een patholoog-anatoom bewerkt en bekeken.

Het CM zal makkelijker te herkennen zijn als het aan de voorzijde van het oog zit. Meestal ontstaat het uit een opvallende verkleuring of vergroting van de plek, maar het kan ook door amelanocytisch (niet gekleurde cellen) worden gemaakt, dan zie je het helaas niet meteen. Het kan zijn dat het weggesneden oppervlakte zo groot is dat er donor weefsel moet worden gebruikt om het vlies te herstellen. Daarmee vullen ze de ruimte waar het slijmvlies is verwijderd.

Conjunctivale melanomen komen voort uit melanocyten in de basale laag van het conjunctivale epitheel en vertegenwoordigen ongeveer 5 procent van alle oogmelanomen. 

De incidentie van conjunctivale melanoom neemt toe, wat duidt op een mogelijk verband met blootstelling aan zonlicht. Patiënten presenteren zich met een knobbel op het oppervlak of met de klacht dat  de conjunctiva donkerder wordt. De diagnose wordt gesteld aan de hand van het oogheelkundig onderzoek.

Biopsie kan bepalen of een gepigmenteerd slijmvlies plekje een moedervlek, een verdachte plek of een melanoom is.

De behandeling van elk soort oogmelanoom vindt plaats in gespecialiseerde oogheelkundige ziekenhuizen, namelijk het Erasmus MC en het LUMC, (ook kan het voorkomen dat de behandeling of controle plaats vindt in het oogziekenhuis in Rotterdam).

Tip die veel gegeven wordt: schrijf je vraag of meerdere vragen, op en daaronder het antwoord, zo kun je altijd zien welke vragen je al gesteld heb, en terug lezen welke antwoorden je daarop heb gekregen. Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, aarzel dan niet deze te stellen op de afdeling.

heb je niet medische vragen, wil je ervaringen van lotgenoten horen of wil jij gewoon je verhaal kwijt bel dan het [M]Eye Buddy netwerk 088 002 97 44