Tips & Tricks

Tips & Tricks, van patiënten voor patiënten.

  1. Bij bezoek aan artsen: schrijf je vraag op en daaronder het antwoord, zo kun je altijd zien welke vragen je al gesteld heb, en terug lezen welke antwoorden je daarop heb gekregen. Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, aarzel dan niet deze te stellen op de afdeling. Neem een andere persoon mee voor ondersteuning.
  2. Aarzel nooit om een vraag te stellen, beter iets 10 keer teveel gevraagd dan 1 x te weinig. Je bent nooit minder belangrijk dan een ander, zorg dat alles duidelijk is. Vraag ook wat je kunt verwachten na de operatie, je kunt beter goed ingelicht het ziekenhuis in gaan, want zodra het achter de rug is wil je zo snel mogelijk naar huis.
  3. Geef goed je onzekerheden en angsten aan, een medisch student kan veel van patiënten leren, en moet ook kunnen oefenen. Maar als je zelf al onzeker of angstig bent is het misschien beter om dit te vertellen en samen te kijken wat je wel of niet wilt dat iemand doet. De behandeling gaat om jou, en misschien is het voor je gevoel fijner als je er met minder angst of onzekerheden in gaat.
  4. Ik had zo een angst dat ze mijn goede oog zouden verwijderen, zelfs nachtmerries en geestelijk was het zo zwaar, Door aan te geven aan de arts dat dit mijn grootste angst was, kwamen er simpele oplossingen, ze tekenden steeds als ik kwam het juiste oog even aan, door dit steeds opnieuw te bespreken en te doen werd mijn angst steeds minder.
  5. Ook geven lotgenoten aan dat een buddy veel voor je zou kunnen betekenen, ze geven aan dat ze inzien dat er leven is na de diagnose, maar geven je ook een gevoel dat je niet de enige bent op deze wereld die dit allemaal moet ondergaan.
  6. Iedereen in het ziekenhuis is ontzettend lief en doet enorm zijn of haar best, het is het tijdsgebrek waardoor je niet altijd alle aandacht kunt krijgen die je zou willen, hoe meer informatie je vooraf krijgt hoe makkelijker en fijner je naar huis kunt, dit zou ik als patiënt echt graag willen aanraden. Doordat ik zelf veel initiatief nam, kreeg ik makkelijker de dingen voor elkaar en durfde ik sneller dingen weer op te pakken. Auto rijden bvb.
  7. Ik was misselijk na de narcose en heb daar zelf initiatief in genomen, niet qua medicijnen, maar wel door dit aan te geven bij mijn arts, hij had daar niet eerder iemand over gehoord, hij nam mij meteen serieus en ik voelde mij daardoor ook al een stukje beter.
  8. Geestelijk voelde ik mij best leeg, het hielp mij enorm dat ik een huisdier heb, die voelde mij heel goed aan, ik was al gewend om met mijn huisdier elke dag naar buiten te gaan, door mijn lieverd, deed ik dat meteen weer, en dat heeft mij zo goed gedaan. Dit wil ik echt iedereen aanraden, geef jezelf meteen de kans om door te gaan. Het heeft mij zo goed gedaan mezelf af en toe, toe te spreken en weer iets te gaan doen buiten het huis.
  9. Ik ben meteen weer aan het knutselen gegaan, dit deed ik voor die tijd al, maar nu gaf het mij heel veel rust en was ik even niet meer de patiënt. Ik maakte juist prachtige dingen, en zo genoot ik enorm van de afleiding die ik toen oh zo goed kon gebruiken.
  10. Ik heb weer moeten leren fietsen, door mijn onzekerheden, VISIO geeft ondersteuning voor (zeer) slechtziende mensen, ik heb daar enorm veel aan ondersteuning en hulp bij gehad. Let wel op dat het alleen vergoed wordt als je een verwijzing heb van een oogarts. Ook geeft visio ondersteuning bij autorijden, ook hebben zij materialen en tips die ervoor zorgen dat het licht niet teveel in je ogen schijnt. ik was blij dat VISIO mij goed heeft kunnen bijstaan, door deze organisatie durf ik veel meer de wegen op te gaan.
  11. Regel iemand uit je omgeving, om je te halen en te brengen of regel een rit met het ziekenvervoer (via de zorgverzekering) het is niet niks wat er allemaal gebeurd, het is voor jezelf misschien rustiger als je niet zelf hoeft deel te nemen aan het verkeer.
  12. Ik was zo zenuwachtig, maar achteraf viel mij de bestraling heel erg mee, natuurlijk is het echt niet fijn om dit mee te moeten maken, maar de bestraling stelde echt niet veel voor. Ik ben blij te zien dat mensen nu tevoren zich kunnen inlezen. En tips & tricks krijgen, dit had ik in mijn tijd heel graag gehad.

Wil je praten met een ervaringsdeskundige, een lotgenoot ? Bel dan onze hulplijn [M] Eye Buddy 088 002 97 44