Buddy Henk

Ik ben Henk 75 jaar en ik woon al bijna 50 jaar met veel plezier samen met mijn vrouw in het Gooi. Wij hebben twee kinderen en vier kleinkinderen, die ondertussen ook alweer groot zijn.
Ik ben ondertussen al weer heel wat jaren gepensioneerd.

In 1991 (ik was toen 47 jaar) kwam alles in mijn leven ineens in een stroomversnelling, toen ik geconfronteerd werd met een oogmelanoom. Ik ben daarvoor in het Leids UMC behandeld door middel van het (nu) bekende ruthenium schildje, terwijl er daarna nog een laser nabehandeling plaats vond. Dat gebeurt tegenwoordig echter niet meer. Omdat mijn melanoom vrijwel op de macula zat is het zicht in mijn linkeroog vrijwel tot 0 gereduceerd.

Ik heb mijn hele werkzame leven in het onderwijs gewerkt en merkte daar al snel dat veel zaken voor mij blijvend veranderd waren. Ik had flink moeite met lezen en het beoordelen van bijv. grafieken. Toch kon ik, met kleine aanpassingen, in het onderwijs werkzaam blijven, tot aan mijn pensionering.

Daarnaast was ook het verkeer en praktische zaken als afstanden inschatten opeens heel anders. Ook bij mijn favoriete balsporten was dit een flinke handicap. Natuurlijk is er in de loop der jaren een gewenning aan deze situatie opgetreden, maar zeker geen verbetering. Ik rijd wel auto, maar moet daarbij veel vaker om me heen kijken. En dat gaat tot op heden zonder ongelukken.
Ik ben al zo’n 20 jaar actief bij de Stichting Melanoom en datzelfde ook bij de Vereniging Oog in Oog. Daar heb ik aardig wat tips gekregen voor het omgaan in het zien met 1 oog. Ik ben in beide verenigingen actief omdat ik het belangrijk vind dat mensen die met eenzelfde situatie in aanraking komen, kunnen zien dat het leven dan bepaald niet ophoudt, er is nog zeker perspectief. Want na bijna 30 jaar vind ik het leven, voor mijn familie, mezelf en anderen, nog steeds de moeite waard. Veel relativeren en ook humor zijn voor mij daarin belangrijke zaken. Aan de situatie zelf kun je niets veranderen, wel aan de manier waarop je er mee omgaat. In het begin “ben” je vooral dat melanoom, later kun je hopelijk, met meer afstand, zeggen;,,Ik “heb” een melanoom (gehad)”.

 

Groet Henk

 

Heb je vragen of wil je advies, of gewoon even je verhaal kwijt bel het [M]Eye buddy netwerk en je krijgt contact met een lotgenoot die je begrijpt

088- 002 97 44