Behandelingen

Wat goed dat je hier een kijkje komt nemen, gelukkig komen en zijn, er steeds meer behandelingen voor het oogmelanoom. Er zullen altijd redenen zijn waarom een behandeling niet kan worden uitgevoerd bij sommige situaties, wij kunnen niet bij iedereen persoonlijk meekijken in hun situatie. Waarom een bepaalde behandeling wel of niet wordt gedaan kan, kun je het beste met je arts bespreken. die weten precies wat jou persoonlijke situatie is.

Wel is het goed om te weten dat er verschillende soorten behandelingen zijn. We zetten ze dus hier even voor je op een rijtje.

  1. Rutheniumbestraling, (brachytherapie) dit is een plaatselijke bestraling
  2. Stereotactische bestraling: uitwendige bestraling
  3. Protonenbestraling: uitwendige bestraling
  4. Verwijdering van het oog: een ander woord hiervoor is enucleatie

Over het soort behandeling is het beste om contact op te nemen met de behandelend arts, die kan daar meer over vertellen. Onze tip, bespreek de mogelijkheden met je arts, stel vragen bij antwoorden of dingen die niet duidelijk zijn.

De behandeling van elk soort oogmelanoom vindt plaats in gespecialiseerde oogheelkundige ziekenhuizen, namelijk het Erasmus MC en het LUMC, (ook kan het voorkomen dat de behandeling of controle plaats vindt in het oogziekenhuis in Rotterdam)
Aarzel nooit om een vraag te stellen, beter iets 10 keer teveel gevraagd dan 1 x te weinig. Je bent nooit minder belangrijk dan een ander, zorg dat alles duidelijk is.
Tip die veel gegeven wordt: schrijf je vraag of meerdere vragen, op en daaronder het antwoord, zo kun je altijd zien welke vragen je al gesteld heb, en terug lezen welke antwoorden je daarop heb gekregen. Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, aarzel dan niet deze te stellen op de afdeling van jouw behandelend arts of iemand van jouw verpleegkundig team.

Wil je spreken met een ervaringsdeskundige bel dan de hulplijn van ons [M] Eye Buddy netwerk 088 002 97 44